keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Gluteenittomat Täysjyväreissarit





(Tästä taikinamäärästä tulee 21 kpl reissareita)


Ohje:

1 l reilusti kädenlämpöistä vettä (+ 42 asteista)
2  tl suolaa
1 pkt eli 5 dl vuohelan herkun farinan täysjyväleipäjauhoseosta
7 dl vuohelan herkun farinan tummaa leipäjauhoseosta (1 pkt sisältää 4 dl leipäjauhoseosta)
2 ps kuivahiivaa


Sekoita kuivahiivat jauhoseoksien joukkoon.
Mittaa + 42 asteinen vesi leivontakulhoon.
Lisää suola ja jauhoseos vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen taikinaa.
Vaivaa taikina esim. sähkövatkainten taikinakoukuilla tai yleiskoneella noin. 4 min.
Nostele ruokalusikoiden avulla pellille reilunkokoisia taikina kasoja ja taputtele ne jauhotetuin käsin tai jauhotetulla lusikan pohjalla leipäsiksi.
Pistele haarukalla pinnat ja kohota lämpöisessä paikassa leivinliinan alla noin. 30 min.
Paista 250 asteisessa uunin lämmössä noin. 20 min. 
Jäähdytä ja halkaise ne halutessasi ennen pakastamista. 
Nämä reissarit ovat makunsa ja rakenteensa ansiosta niin pehmoisia ja hyviä että vielä seuraavana päivänäkin ne ovat kuin juuri uunista otetut eli eivät kuivu eivätkä kovetu.
Itse eilen sanoin ystäville että jos tästä leivän maku vielä paranee niin silloin leipä on jo pilalla, sillä oikessti nämä Reissarit ovat ihan mielettömän hyviä ja nopeasti leivottavia! ;)   































keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Gluteenittomat Porkkanaleipäset




Tähän aikaan keväästä saa vielä todella maukkaita suomalaisia porkkanoita joita kannatta ostaa.
Porkkanaraaste tai porkkanasose käy todella hyvin erilaisissa taikinoissa jossa se antaa sekä makua sekä kosteutta leivonnaisiin.
Näistä leipäsistä tuli tosi pehmoisia ja maukkaita.
Lapsetkin tykkäävät näistä ja näitä on kiva ottaa esim. eväsretkille mukaan.


Ohje:

1/2 l maitoa tai vettä (37 asteista)
50 g tuoretta hiivaa
2 tl psylliumia
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 tl ksantaania
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita esim. SuhosFarmin
200 g kuorittuja porkkanoita hienoksi raastettuna
6 1/2 dl semperin grov mixiä (kuitupitoista jauhoseosta)
2 rkl voi tai margariinisulaa


Lämmitä maito tai vesi 37 asteiseksi ja lisää se tuoreen hiivan joukkoon.
Anna hiiva liuota.
Lisää psyllium ja anna turvota noin. 5 min.
Lisää suola, sokeri, gluteenittomat kaurahiutaleet, porkkanaraaste ja sekoita hyvin.
Sekoita jauhoihin ksantaani, lisää jauhoseos vähitellen koko ajan vatkaten taikinaa ettei tule paakkuja. 
Lisää lopuksi rasva ja alusta taikinaa joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla 2 min.
Ota kahdella ruokalusikalla taikinakasoja leivinpaperoidulle pellille ja taputtele ne jauhotetuin käsin reilun sentin paksuisiksi leipäsiksi.
Kohota leipäset leivinliinalla peitettynä kuuman vesihöyryn päällä kaksinkertaiseksi noin. 25 minuuttia.
Paista leipäset 225-asteisen uunin keskitasolla noin. 15-20 min leipästen koosta riippuen.

































keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Gluteenittomat Viinerit



Ohje: 


2 ½ dl maitoa
50 g tuoretta hiivaa
1 muna
½ dl sokeria
½ tl suolaa
½ tl kardemummaa
7 dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
200 g voita kaavilointiin


Munan rakenne vatkataan rikki ja joukkoon lisätään maitoa johon hiiva on liotettu.
Sokeri, suola, kardemumma ja lopuksi jauhot sekoitetaan nopeasti taikinaan.
Taikinan valmistuksessa on vältettävä liikaa sekoittamista, jotta sitkoa ei muodostu.
Taikina pannaan hetkeksi jäähtymään viileeään paikkaan.
 
Taikinan kaaviloidaan suorakaiteen muotoiseksi noin sentin paksuiseksi levyksi.
Jauhoja käytetään sen verran, ettei taikina tartu leivinalustaan.
Höylää juustohöylällä suoraan voipaketista voisiivuja taikinalevylle.
Voi lisätään yhdessä erässä 2/3 osalle taikinaa, ei aivan taikinan reunoihin saakka.
Rasvaton osa käännetään voin päälle siten, että puolet siitä peittyy.
Sen jälkeen kolmas osa tämän päälle.
Kuivat jauhot harjataan taikinakerrosten välistä pois.
Jos on aikaa anna taikinan levätä hetken viileässä.
Taikinalevyä pyöräytetään 90 astetta ja se kaaviloidaan alkuperäiseen muotoon ja kokoon.

Kaaviloidaan huolellisesti, jotta rasva ja taikinakerrokset pysyisivät erillään ja lopputuloksesta saataisiin lehtevä.
Lastan avulla painellen saadaan reunat pysymään suoraviivaisena.
Taikina taitetaan jälleen kolmeen osaan.

Kun rasva lisätään yhdessä erässä, kaaviloidaan taikina sen jälkeen kolmeen tai neljään kertaan.
Lepotauot kaavilointien välillä helpottavat käsittelyä ja parantavat lopputulosta.
Onnistuneessa viinertaikinassa voi selvästi nähdä rasva- ja taikinakerrokset erillisinä.
Taikina kannattaa ottaa erissä viileästä leivontaan.

Viinereiden leivonnassa voi käyttää apuna muottia, tällöin saadaan helposti samankokoisia ja muotoisia leivonnaisia.

Kun viinerit leivotaan levystä on sopiva levyn paksuus ½ senttiä.
Leivonnaiset erotetaan terävällä, sileäteräisellä veitsellä, jotta leikkauskohdat eivät lististy ja estä kohoamista.
Viineri voi olla neliö, kolmio, jne.
Kun viinerit leivotaan suikaleista saa taikinalevy olla paksumpi noin 1½ senttiä, suorakaiteen sopiva leveys noin yksi sentti.
Suikaleet pyöräytetään kierteelle ja muotoillaan solmuksi, ässiksi tai rinkiläksi.
Viinereiden täyte lisätään leipomisvaiheessa tai kampaviinereihin sisälle, muihin leipomismalleihin vasta voitelun jälkeen.
Täytteen on oltava riittävän kiinteää oli se sitten marmelaadia tai vaniljakiisseliä.
Kohottaminen

Viinerit kohotetaan viileässä paikassa, jotta rasva pysyisi taikinakerrosten välissä.
Leivonnaiset voi pakastaa leivottuna ja kohottaa vasta pakastamisen jälkeen ennen kypsentämistä.
Pakastamista varten viinerit pannaan laakealle alustalle vieri viereen, jäädyteään ja pakataan jäisinä tiiviiseen pakkaukseen.
Kypsentäminen

Kohoneet leivonnaiset voidellaan munalla, varoen leikkauskohtien voitelua, jotta ne kohoaisivat.
Paistolämpötila pienillä viinereillä on 250 astetta ja kypsymisaika noin 10 minuuttia.
Onnistunut viineri

 
Onnistunut viineri on rakenteeltaan lehtevä, pinnaltaan rapea, se on kypsä, hyvänmakuinen ja muoto on toivottu.
Viinerit voi koristella sokerivesikuorrutuksella tai pinnalle voi sihdata pölysokeria juuri ennen tarjoamista.

 Täyte
 
Vadelma tai mansikkamarmelaadia ja vaniljakiisseliä.
Vaniljakiisseli

1 ½ dl laktoositonta maitojuomaa
1 pussi ekströmsin vaniljakastikejauhetta
 

Sekoita ainekset hyvin ja laita jääkaappiin noin 10 minuutiksi tekeytymään.


























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...