Tästä taikina määrästä tulee 10 kpl sämpylöitä
Ohje
5 dl kädenlämpöistä vettä (37 asteista)
50 g tuoretta hiivaa
1 tl suolaa
2 dl höyrytettyjä kaurahiutaleita
2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl margariini tai voisulaa
2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
Leivontaan:
1,5 dl vaaleaa jauhoseosta
Liota tuore hiivaa käädenlämpöiseen veteen. (37 astetta)
Lisää nesteeseen suola ja höyrytetyt kaurahiutaleet tai tavallisia kaurahiutaleita.
Sekoita joukkoon tumma jauhoseos hyvin vatkaten ja margariinisula.
Lisää viimeiseksi vaalea jauhoseos ja alusta hyvin joko koneella tai käsin 3-5 min.
Jauhota leivinalusta ja kaada taikinan siihen.
Leivo jauhoissa taikinatanko ja jaa se kymmeneen yhtä suureen palaan.
Leivo jauhoja apuna käyttäen niistä joko soikeita tai pyöreitä sämpylöitä leivinalustalla.
Laita sämpylät leivinpaperoidulle pellille.
Laske tiskialtaaseen niin kuumaa vettä kun hanasta tulee ja laita pellillä olevat sämpylät kuuman veden päälle kohoamaan tai kohota huoneen lämmössä leivinliinan alla 25-30 minuuttia.
Paista sämpylöitä 225 asteisessa uuniinlämmössä noin. 25-30 minuuttia.
Sämpylöistä tulee ihana pehmeitä, kuohkeita ja maku on maukas mutta ei liian voimakas.
Vaalea jauhoseos.
Höyrytettyjä kaurahiutaleita.
Tummaa jauhoseosta.
Leivonnassa käytin Viljatuotteen vaaleaa, tummaa jauhoseosta ja höyrytettyjä kaurahiutaleita.
Kuvat yllä.
Jauhoseokset ja kaurahiutaleet kuvassa yllä.
Hyvin vaivattu taikina kuvassa.
Taikina leivinalustalla jauhojen päällä.
Jauhoissa leivottu taikinatanko.
Taikinatangosta paloitellut palat.
Vesihöyryn päällä kohoamassa olevat sämpylät.
Hyvin kohonneet sämpylät menossa uuniin.
Juuri uunista otetut kypsät sämpylät ja yksi halkaistu sämpylä josta näkee sämpylän rakenteen.
Kypsiä sämpylöitä.
Kypsiä sämpylöitä ja yksi halkaistu sämpylä jonka päällä on voita.
Nämä sämpylät eivät kaivanneet kuin voita sipaisun päälle.
Olivat niin hyvän makuisia.