Päätin tällä kertaa leipoa vähemmän happamia leipäsiä ns. vatsaystävällisiä joten oli helppo yhdistää kahta eri jauhoseosta keskenään ja yllätyin kuinka maukkaita leipäsiä tuli jo ekalla kerralla. Pikkasen vielä hioin ohjetta että maku, rakenne ja ulkonäkö kohtasivat toisensa ja toinen leivonta kerta tuotti jo mieluisen tuloksen. Näitä leipäsiä kyllä teen jatkossakin koska maku on niin hyvä! 😋
Tähän taikinaan käytin Moilasen gluteenitonta hapanleipä jauhoseosta saadakseni hapanleivän mauan ja sitä taittamaan laitoin Virtasalmen viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta ettei leipäsistä tulisi liian happamia.
Tästä taikinasta tulee koosta riipuen noin. 21 leipästä.
Ohje:
50 g tuoretta hiivaa
1 l kädenlämpöistä vettä (37 asteista)
1 tl suolaa
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää moilasen hapanleipä jauhoseos pikkuhiljaa ensin koko ajan vispillä sekoittaen ja sen jälkeen virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta kunnes taikina on paksuhkoa.
Lisää loput virtasalmen viljatuotteen vaaleasta jauhoseoksesta vaivaten taikinaa joko käsin tai yleiskoneen taikinakoukulla noin neljä minuuttia.
Taikina saa olla pehmoista.
Laita toiseen kulhoon jompaa kumpaa jauhoseosta noin 2 dl verran.
Ota reilu ruokalusikallinen taikinaa jauhoseokseen ja pyöräytä se siinä.
Leivo jauhotetuissa kämmenpohjissa pyöreitä leipäsiä, taputtele ne hieman litteimmiksi ja laita ne leivinpaperoidulle pellille kohoamaan kuuman vesihöyryn päälle tai kohota huoneenlämmössä leivinliinan alla noin 20-30 minuuttia.
Pistele kohonneiden leipästen pinnat haarukalla ja paista 250 asteisessa uunin lämpötilassa 20 min. kunnes leipäset ovat kypsiä sekä päältä että pohjalta.
Jos pakastat osan leipäsistä voit ne halutessasi halkaista valmiiksi ennen pakastamista.
Näin ne on helppo sulattaa huoneenlämmössä, mikrossa tai laittaa vaikka jäisenä suoraan leivänpaahtimeen paahtumaan.
Näistä saat myös erittäin maukkaita lämpöisiä voileipiä!