Moni arastelee kuumaa öljyä ja siinä keittämistä.
Näiden lihapiirakoiden idea on se ettei käytettäisi turhaa rasvaa ja moni haluaakin mahdollisimman rasvattomia lihapiirakoita.
Kuumassa öljyssä keitettäessähän öljy imeytyy lihapiirakoihin ja näilläkin keitetyillä lihapiirakoilla on oma kannattaja joukkonsa.
Itse tykkään molemmista versioista yhtä paljon.
Jos haluaa täysin rasvattomia taikinasta voi oikein hyvin jättää rasvan pois samoin voitelusta.
Ohje:
Tästä taikinamäärästä tulee 15 kpl lihapiirakoita.
Täyte:
1 ½ dl puuroriisiä (esim. risella riisiä)
1 1/2 l vettä
1 tl suolaa
1 isohko sipuli tai kaksi pientä sipulia hienonnettuna
1 lihaliemikuutio
500 g naudan jauhelihaa
suolaa maun mukaan
valkopippuria, mustapipuuria tai pippurisekoitusta maun mukaan
gluteenitonta soijakastiketta maun mukaan
Huuhdo riisit lävikön läpi juoksevalla vedellä niin pitkään kunnes vesi on kirkasta.
Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi noin. 40 minuuttia.
Kypsennä jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla.
Lisää kuumaan jauheliha-sipuli seokseen lihaliemikuutio ja sekoittele seosta niin että se sulaa sinne hyvin.
Kaada kypsät riisit lävikön läpi ja laita ne takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon jauheliha-sipuli seos, hienonnettua valkopippuria, mustapippuria tai pippurisekoitusta maun mukaan, soijakastiketta ja tarvittaessa suolaa.
Maista välillä seosta ja tee seoksesta täyteläisen makuista.
Taikina:
1/2 l kädenlämpöistä maitoa, riisimaitoa tai vettä (37 asteista)
50 g tuoretta hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl voisulaa, margariinsulaa tai öljyä
Voiteluun:
noin. 30 g voita tai maidotonta sinistä keijua sulatettuna
Lisää lämmitettyyn maitoon hiiva, suola ja sekoita hyvin.
Sekoita puolet jauhoista pikkuhiljaa koko ajan taikinaa sekoittaen niin ettei tule paakkuja.
Lisää rasva, loput jauhoista ja alusta taikina lopuksi joko sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella noin. 3 min.
Leivo taikinasta tanko jauhotetulla leivinalustalla ja jaa se viitentoista yhtä suuren palaan.
Pyörittele palat taikinapalloiksi.
Kauli taikinapallot soikeiksi kakkaroiksi.
Kostuta kakkaroiden reunat vedellä ja laita noin 2 rkl täytettä toiselle puolella kakkaraa jonka jälkeen taita kakkarat kahtia ja ummista reunat hyvin joko sormella painellen tai taikinapyörän reunalla.
Kohota hyvin lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä noin. 30 minuuttia.
Pistele kohonneet lihapiirakat haarukalla ja kypsennä uunin keskitasolla 220 asteessa 20 minuuttia.
Voitele kypsät lihapiirakat voisulalla ja anna niiden pehmetä leivinpaperin ja pyyhkeen alla.
Täytä haluammallasi täytteillä.
Sopivat oikein hyvin myös pakastettaviksi.
Voitelin runsaalla voisulalla juuri uunista otetut lihapiirakat ja laitoin päälle leivinpaperin ja leivinliinan.
Lihapiirakka on silloin maukas kun täytettä on runsaasti reunoista reunoihin asti.