Perunahuttu eli toisella nimellä ruisperunahuttu/lanttuperunahuttu on Pohjois-Karjalaista perinneherkkua. ♥
Tätä huttua eli perunapuuroa kuten monet muut sitä nimittävät olen syönyt ikäni, sillä meidän perheessä sitä äitini usein haudutteli puuhellalla ja me lapset odotimme malttamattomina koska se on valmista.
Perinteistä huttua kutsuttiin myös ruisperunahutuksi koska huttuun tuli ruisjauhoja ja myöhemmin äitini laittoi myös lanttua perunoiden joukkoon kiehumaan ja siitä tuli tuo lanttuperunahutun nimi.
Huttua on tehty myös ohrajauhoista jolloin sitä nimitettiin ohraperunahutuksi.
Kuusi pitkää vuotta minä mietin mistä jauhoista minä saan niin hyvän puuron josta saan tehdyksi gluteenitonta huttua.
Ensimmäisenä tietysti tuli mieleen tattarijauho, mutta olen sille allerginen niin en uskaltanut lähteä siitä kehittelemään huttua.
Veljeni oli kertonut Durrajauhoista josta hän oli haudutellut maukasta puuroa Ukandassa, jossa hän oli työssä, ja niin minä sain idean kehitellä Durrajauhoista perinneherkkua.
Ensin piti löytäää tietysti sitä Durraa jostakin, ja joulun alla ostoksilla ollessani löysin sitä Joensuun Punnitse ja Säästä kaupasta.
Durrajauho on tämän näköisessä pussissa.
Laita hautumaan ensin Durrapuuro
½ l vettä
½ tl suolaa
1 1/4 dl durrajauhoja
½ tl suolaa
1 1/4 dl durrajauhoja
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen suola.
Ripottele kiehuvaan veteen vähitellen jauhoja koko ajan vispilällä vispaten, ettei tule jauhopaakkuja.
Hauduta puuroa 45 min. miedolla lämmöllä sekoittaen välillä esim. puuhaarukalla ettei puuro tartu kattilan pohjaan kiinni.
Ripottele kiehuvaan veteen vähitellen jauhoja koko ajan vispilällä vispaten, ettei tule jauhopaakkuja.
Hauduta puuroa 45 min. miedolla lämmöllä sekoittaen välillä esim. puuhaarukalla ettei puuro tartu kattilan pohjaan kiinni.
Te jotka siedätte tattaria niin voitte keittää myös tattaripuuroa Perunapuuroon.
Tattaripuuro tattarijauhoista
½ l litra vettä
1 1/4 dl keskisen myllyn tattarijauhoja
suolaa
Keitä vesi kiehuvaksi.
Lisää veteen jauhot vispilän kanssa ohuena nauhana paakkuuntumisen estämiseksi.
Anna pulpahdella miedolla lämmöllä n. 15-20 minuuttia tasaisella lastalla välillä pohjia myöten sekoittaen ettei tule paakkuja.
Lanttuperunahuttu eli perunapuuro
(kahdelle henkilölle)
1 l vettä
100g kuorittua lanttua kuutioina
8 perunaa paloina
Kiehauta vesi ja lisää siihen lanttukuutiot.
Keitä niitä 10 min.
Kuori sillä aikaa perunat ja paloittele ne kahteen tai isommat perunat 3-4 osaan.
Laita perunapalat lanttujen joukkoon kiehumaan ja keitä ne pehmeiksi.
Kaada keitinliemi pois ja tee esim. sähkövatkaimella sileä muussi.
Lisää muussin sekaan kypsä durrapuuro, tai tattaripuuro ja suolaa maun mukaan ja vatkaa vielä kaikki ainekset kunnolla sekaisin.
Tarjoa huttu sulatetun voin kera tai laita hutun keskelle voi nokare.
Vinkki:
Jos jonkun vatsa ei siedä lanttua tai ei pidä sen mausta, sen voi jättää oikein hyvin poiskin ja laittaa tilalle yhden perunan lisää.
Kun olet laittanut durrapuuron hautumaan on seuraavaksi vuoro keitellä lantut ja perunat kypsiksi.
Tämä ruoka valmistuu tunnissa.
Kuoritut ja paloitellut lanttukuutiot.
Kuoritut perunat.
Lohkoiksi leikattuja perunoita.
Lantut ja perunat kiehumassa.
Lanttuperunamuussi.
Valmista lanttuperunahuttua eli perunapuuroa.
Valmista lanttuperunahuttua eli perunapuuroa.