sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Gluteeniton Lanttuperunahuttu eli perunapuuro





 Perunahuttu eli toisella nimellä ruisperunahuttu/lanttuperunahuttu on Pohjois-Karjalaista perinneherkkua. ♥
Tätä huttua eli perunapuuroa kuten monet muut sitä nimittävät olen syönyt ikäni, sillä meidän perheessä sitä äitini usein haudutteli puuhellalla ja me lapset odotimme malttamattomina koska se on valmista. 
Perinteistä huttua kutsuttiin myös ruisperunahutuksi koska huttuun tuli ruisjauhoja ja myöhemmin äitini laittoi myös lanttua perunoiden joukkoon kiehumaan ja siitä tuli tuo lanttuperunahutun nimi. 
Huttua on tehty myös ohrajauhoista jolloin sitä nimitettiin ohraperunahutuksi.  
Kuusi pitkää vuotta minä mietin mistä jauhoista minä saan niin hyvän puuron josta saan tehdyksi gluteenitonta huttua.
Ensimmäisenä tietysti tuli mieleen tattarijauho, mutta olen sille allerginen niin en uskaltanut lähteä siitä kehittelemään huttua. 
Veljeni oli kertonut Durrajauhoista josta hän oli haudutellut maukasta puuroa Ukandassa, jossa hän oli työssä, ja niin minä sain idean kehitellä Durrajauhoista perinneherkkua. 
Ensin piti löytäää tietysti sitä Durraa jostakin, ja joulun alla ostoksilla ollessani löysin sitä Joensuun Punnitse ja Säästä kaupasta. 
Durrajauho on tämän näköisessä pussissa.





 Laita hautumaan ensin Durrapuuro

½ l vettä
½ tl suolaa
1 1/4 dl durrajauhoja



Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen suola.
Ripottele kiehuvaan veteen vähitellen jauhoja koko ajan vispilällä vispaten, ettei tule jauhopaakkuja.
Hauduta puuroa 45 min. miedolla lämmöllä sekoittaen välillä esim. puuhaarukalla ettei puuro tartu kattilan pohjaan kiinni. 

Te jotka siedätte tattaria niin voitte keittää myös tattaripuuroa Perunapuuroon.


Tattaripuuro tattarijauhoista


½ l litra vettä
1 1/4 dl keskisen myllyn tattarijauhoja
suolaa

Keitä vesi kiehuvaksi.
Lisää veteen jauhot vispilän kanssa ohuena nauhana paakkuuntumisen estämiseksi.
Anna pulpahdella miedolla lämmöllä n. 15-20 minuuttia tasaisella lastalla välillä pohjia myöten sekoittaen ettei tule paakkuja.




Lanttuperunahuttu eli perunapuuro 
(kahdelle henkilölle)

1 l vettä
100g kuorittua lanttua kuutioina
8 perunaa paloina

Kiehauta vesi ja lisää siihen lanttukuutiot.
Keitä niitä 10 min.
Kuori sillä aikaa perunat ja paloittele ne kahteen tai isommat perunat 3-4 osaan.
Laita perunapalat lanttujen joukkoon kiehumaan ja keitä ne pehmeiksi.
Kaada keitinliemi pois ja tee esim. sähkövatkaimella sileä muussi.
Lisää muussin sekaan kypsä durrapuuro, tai tattaripuuro ja suolaa maun mukaan ja vatkaa vielä kaikki ainekset kunnolla sekaisin.
Tarjoa huttu sulatetun voin kera tai laita hutun keskelle voi nokare.


Vinkki: 


Jos jonkun vatsa ei siedä lanttua tai ei pidä sen mausta, sen voi jättää oikein hyvin poiskin ja laittaa tilalle yhden perunan lisää.
Kun olet laittanut durrapuuron hautumaan on seuraavaksi vuoro keitellä lantut ja perunat kypsiksi.
Tämä ruoka valmistuu tunnissa.


 Kuoritut ja paloitellut lanttukuutiot.

 Kuoritut perunat.

 Lohkoiksi leikattuja perunoita.

 Lantut ja perunat kiehumassa.

 Lanttuperunamuussi.


Valmista lanttuperunahuttua eli perunapuuroa.

Valmista lanttuperunahuttua eli perunapuuroa.









tiistai 6. tammikuuta 2015

Gluteeniton Durrapuuro




Ohje yhdelle henkilölle.

½ l vettä
½ tl suolaa
1 1/4 dl durrajauhoja

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen suola.
Ripottele kiehuvaan veteen vähitellen jauhoja koko ajan vispilällä vispaten, ettei tule jauhopaakkuja.
Hauduta puuroa 45 min. miedolla lämmöllä sekoittaen välillä esim. puuhaarukalla ettei puuro tartu kattilan pohjaan kiinni. 
Tarjoile puuro voisilmän, sokerin, maidon tai marjojen kera.

Hyvänä apuna käytän teräksistä ritilää kattilan pohjalla ja pidän levyn kakkosella, jolloin se hautuu hyvin ritilän päällä eikä tartu kattilan pohjaan kiinni.
Durrajauho kuten (ruisjauhokin) turpoaa jonkin verran kypsyessään eli puuro saa olla alussa aika löysää. 

Teräsritilä


Tämän näköinen teräsritilä on hyvä olla keittiössä, sillä tuon päällä on hyvä haudutella kaikki puurot ja vellit niin ettei koko aikaa tarvitse olla sekoittamassa siinä pelossa että puuro palaa pohjaan.
Edullinen mutta hyvä ostos! :)


Valmis durrapuuro












lauantai 3. tammikuuta 2015

Gluteenittomat Patongit



Mitä Durra on? 

Durra on afrikkalainen gluteeniton viljakasvi ja yksi maailman eniten käytetyimmistä viljelyskasveista. Durra eli sorghum- tai kaffelihirssi on kotoisin Keski-Afrikasta. Sitä on noin 60 lajiketta. Eräät niistä ovat erittäin hyvätuottoisia vähällä vaivalla. Tärkein on maissin näköinen heinäkasvi, jota viljellään trooppisessa Afrikassa ja trooppisen Aasian kuivissa osissa. Durra kasvaa lajikkeesta riippuen 0,5 - 4,5 metriseksi.

Durrasta valmistetaan pääasiassa puuroa, mutta kyllä sitä voi leivonnaisiinkin käyttää kun lisää muita jauhoja mukaan. Joitain lajikkeita käytetään oluen valmistukseen ja joidenkin makeaa vartta pureskeluruokoina.

Soitin tänään keliaakikko veljelleni joka asui ja teki töitä Ukandassa. 
Siellä sitä Durraa oli ja lähes ilmaista sellaista. 
Näin hän kuvaili Durrajauhoja: Erittäin hyvä puuro  ja leivontajauho.
Sanoi haudutelleensa usein puuroa ja sanoi että puuro oli samanlaista kuin (ruispuuro) eli tosi hyvää! 
Kertoi myös että paikalliset asukkaat tekivät olutta siitä joka oli ollut tosi maukasta, ja siitä oluen mäskistä sai sitten hyvää leipää. 

Löysin meidän facebookin keliakia ryhmästä ohjeen jonka eräs jäsen meille jakoi, ja se alkuperäinen ohje on otettu Friendly Bread kirjasta. 


Ohje kolmelle patongille:

3 dl vaaleita riisijauhoja
3 dl durrajauhoja
1 dl maissitärkkelystä
2 tl suolaa
0,5 dl psyliumia
2 rkl pofiberiä
2 rkl fibrexiä
50 g hiivaa
7 dl kädenlämpöistä vettä
1 munanvalkuainen
1 rkl rapsiöljyä tai rypsiöljyä
0,5 dl vaaleaa siirappia tai tummaa


Sekoita kaikki kuivat aineet yhteen.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää munanvalkuainen, öljy ja siirappi.
Sekoita.
Lisää kosteat aineet kuivien sekaan ja vaivaa taikinaa 5 min.
Kohota kulhossa 30 min.
Jaa taikina 3 osaan ja leivo patongeiksi, kohota 20 min.
Laita uuni 250 ja uuniin tyhjä patonki tai tavallinen pelti.
Kun patongit ovat kohonneet siirrä ne kuumalle pellille uuniin ja paista n. 30 min





 Patongeista tuli rapeakuorisia ja sisältä pehmoisia. Rakenne oli erittäin hyvä!
 Söin jo yhden patongin, sillä nämä ovat niin hyviä etten koskaan enkä mistään ole saanut näin hyvää gluteenitonta patonkia! 

Lopuksi vinkkejä:

Tuosta taikinasta voi tehdä myös leipiä tai sämpylöitä. 
Itse tein yhden sämpylän joka oli tosi maukas. 
Ajattelin kokeilla joku kerta leipäkoneella leipää tuosta taikinasta.












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...