Piparin tuoksua tonttujen juoksua siinäkö joulu on...
Jouluun on enää muutama viikko aikaa, joten joluvalmistelut voi aloittaa jo.
Joulusinpain voi tehdä jo makuuntumaan ja sen ohje löytyy blogistani Konjakkisinapin nimellä.
Piparit, pikkuleivät, laatikot ja tiettyjä kakkuja voi jo paistaa mikäli sinulla on pakastin.
Minulta kysytään usein miten säilytän piparkakut ja pikkuleivät että ne pysyvät rapeina ja maku säilyy tuoreena.
Itse
säilytän joko peltisissä rasioissa tai isossa lasipurkissa jonka olen
ihan sitä varten hankkinut ja piparit ovat hyviä vielä helmikuussakin,
mutta niiden säilystys astioiden täytyy olla kannellisia.
Toinen hyvä
säilytys paikka on tyhjä kenkälaatikko jonka vuoraa puhtaalla
voipaperilla.
Säilytys tapahtuu huoneenlämmössä ei kosteassa paikassa!
Kardemumman ja vaniljasokerin huumavaa tuoksu ja sitruunanmehun pikantti maku.
Näistä on nämä Jouluiset pikkuleivät tehty.
Ohje 82 kpl
250 g pehmoista voita (huoneenlämpöistä mutta ei sulaa voita.)
2 dl sokeria
1 muna
1 dl kuohukermaa
2½ dl perunajuhoja
5½ dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1½ rkl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
3 rkl sitruunanmehua
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna vaahtoon hyvin vatkaten ja sen jälkeen sitruunanmehu.
2 dl sokeria
1 muna
1 dl kuohukermaa
2½ dl perunajuhoja
5½ dl semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1½ rkl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
3 rkl sitruunanmehua
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna vaahtoon hyvin vatkaten ja sen jälkeen sitruunanmehu.
Sekoita jauhot ja mausteet sekaisin.
Lopuksi lisää jauho-mausteseos ja kuohukerma vuorotellen.
Kaaviloi taikina jauhotetulla leivinalustalla ja ota haluammallasi muotilla pikkuleipiä.
Haluttessa voit voidella kananmunalla ja pinnalle ripotella raesokeria tai laittaa vaikka säilykekirsikan keskelle.
Paista 175 asteisessa uunissa 10-14 min. pikkuleipien paksuudesta riippuen.
Annoksen voi puolittaa halutessaan.
Nämä pikkuleivät ovat mureita ja pehmoisia sisältä.
Tämä ohje on yli 40-vuotta vanha ja aina yhtä hyvä!
Lopuksi lisää jauho-mausteseos ja kuohukerma vuorotellen.
Kaaviloi taikina jauhotetulla leivinalustalla ja ota haluammallasi muotilla pikkuleipiä.
Haluttessa voit voidella kananmunalla ja pinnalle ripotella raesokeria tai laittaa vaikka säilykekirsikan keskelle.
Paista 175 asteisessa uunissa 10-14 min. pikkuleipien paksuudesta riippuen.
Annoksen voi puolittaa halutessaan.
Nämä pikkuleivät ovat mureita ja pehmoisia sisältä.
Tämä ohje on yli 40-vuotta vanha ja aina yhtä hyvä!
Onko mitään tietoa, näiden säilyvyydestä?
VastaaPoistaKiitti kommentista! ♥ Pikkuleivät säilyvät kuten ohjeessa on mainittu joko kannelisissa peltirasioissa tai kannellisessa lasipurkissa ja huoneenlämmössä oikein hyvin yli joulun ellei joku käy purkilla ja syö sitä tyhjäksi. ;)
PoistaIhania pikkuleipiä ja ihania kuvia! :)
VastaaPoistaKiitos! ♥
PoistaIhana ohje jälleen. Olikohan vika alkuvatkauksessa, kun jäivät hieman haperoksi? Täytyy kokeilla uusiksi. Taisin sulattaa voita liikaa alussa ja vatkata liian vähän, mutta hyvin katoavat varmasti. Huomenna torttuja :).
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Jaana! ♥ Voita ei saa sulattaa vaan sen täytyy olla pehmoista eli huoneenlämpöistä eli syy on ollut varmaan siinä. :)
PoistaPitääkö kuivat aineet sekoittaa vaahdon joukkoon esim. puuhaarukalla vai käykö vatkaus? Minä nimittäin vatkasin ja taikina jäi todella löysäksi, ei olisi voinut mitenkään alkaa leipomaan. Annoin taikinan olla kylmässä jonkin aikaa ja sitten vielä vaivasin jonkin verran jauhoja joukkoon. Hyviä kuitenkin tuli :)
VastaaPoistaKiitos kommentista! ♥ Kun olet vatkannut voin ja sokerin vaahdoksi ja siihen vatkannut munan sekaan niin sen jälkeen sekoitat joko puuhaarukalla tai vastaavalla jauho-mausteseoksen ja kuohukerman vuorotellen, mutta ei koneella vatkaten. :) Se vatkaus on nyt vaikuttanut niin että taikinasta on tullut löysää vaikka olet ohjeen mukaan jauhoja laittanut taikinaan ikävä kyllä. Onneksi tajusit laitta jauhoja lisää. ♥
PoistaMoikka,
VastaaPoistaeksyin äsken sivuillesi ja täällähän on vaikka kuinka paljon kaikkea ihanaa.:) Näitä tekisi mieli kokeilla, mutta meillä ei lapselle sovi vehnä, ohra,kaura,ruis eikä peruna. Osaisitko sanoa,että jos koitan reseptiä niin millä kannattaisi korvata finmix sekä perunajauho?
t.Eve
Moikka Eve ja kiitti kommentistasi! ♡ En ole testaillut muilla jauhoilla mutta riisijauho nyt ainakin käy ja jos laittais vaikka viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta tai pullajauhoseosta lisäksi mutta määriä en osaa sanoa kun en ole noilla leiponut. :)
PoistaHih, hyvältä vaikuttava ohje, sitäpä sitten kokeilemaan.
VastaaPoistaEi menny ihan niinkuin Strömsössä :)
Mullakin tuli taikinasta niin löysä, ettei sitä olis voinut kunnolla kaulita. Kahden leivinpaperin välissä yritin, muuten olis kaikki taikina tarttunut kaulimeen. Yleiskoneella sekottelin taikinan. Eka pellillisestä tuli ihan hirveen näkösiä, ei niitä oikeen sydämiksi tunnistanut. Toiseen pellilliseen vaihdoin tekniikkaa - eli jauhoisin käsin pyörittelin palloja jotka sitten laitoin pellille ja taputtelin littanoiksi. Tulikin sitten paljon kauniimman näköisiä. Maistuvat tosi hyviltä, nam!
Kiitos kivasta ohjeesta, ehkä seuraavalla kerralla kokeilen ilman sitä yleiskonetta :)
Hei Maiju ja kiitos kommentistasi! ♡ Todella ikävää ettei pikkuleipäsi ole onnistuneet heti ekalla kerralla. Jauhoja on kyllä ihan oikea määrä tuossa ohjeessa ja taikina on aika pehmoista mutta kuten kuvista näkee olen sen jauhojen avulla kaulinut ja taikinaa ei saa vaivata yleiskoneella vaan sekoittaa vaan aineet keskenään. ;) Mutta jauhoja lisää vaan leipoessa niin varmasti onnistuu seuraavalla kerralla. ♡
PoistaPerunpa edellisen kommenttini. Huomasin myöhemmin, että olin unohtanut taikinasta osan sokereista pois ja jäähtyessään piparit olivat tietysti kiinteämpiä. Siis uusintakokeiluun menee. Nim. Herkkusuu
VastaaPoistaHei Herkkusuu ja kiitos kommentistasi! ♡ Monesti sitä unohtaa jotain reseptissä olevaa tai mittaa väärin kuten minä tein joulun jälkeen kun tein juustokakkua niin laitoin desin sijasta 2 dl sokeria. 😄 Hienoa kun olet sitkeesti tehnyt uuden taikinan!
PoistaMissä vaiheessa sitruunamehu tulee laittaa taikinaan?
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! ♡ Sitruunanmehun voit lisätä sen jälkeen kun munat on vatkattu yksitellen joukkoon. Täytyy se laittaa tuohon ohjeeseenkin.
PoistaKiitos tästä ohjeesta. Olen jo vuosia tehnyt näitä myös jouluksi ja aina loppuvat kesken.
VastaaPoistaVoitelen yleensä piparit ja päälle ripottelen nonparelleja. Erivärisiä eri juhliin. 👌
Kiitos kommentista ja oleppa hyvä! ♡ Kuullostaapa maukkaalta ne nomparellit pipareiden päällä ja hyvä idea että erivärisiä eri juhliin.
Poista