Gluteenittomat munkkirinkilät.
Gluteenittomat munkkirinkilät.
Gluteenittomat munkit.
Kuvassa gluteenittomat munkkirinkilät, hillomunkit ja kermamunkki.
Ohje:
50 g tuoretta hiivaa
2 tl psylliumia
2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
13 dl gluteenitonta semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
90 g pehmoista voita tai margariinia
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. (37 astetta)
Murenna tuore hiiva joukkoon, sekoita hyvin ja lisää sen jälkeen psyllium.
Anna psylliumin turvota noin. 10 min.
Lisää joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola hyvin vatkaten.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja pehmoinen voi.
Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikinasta jauhotetulla leivinalustalla, tai kierrittele käsissä pieniä pyöreitä pullia ja anna kohota ne kaksinkertaiseksi joko kuuman vesihöyryn päällä leivinliinalla peitettynä tai huoneen lämmössä.
Jos teet munkkirinkeleitä leivo ensin pyöreät pullat ja tee peukalo-etusormi otteella reikä keskelle ja venytä varoavsti sitä reikää suuremmaksi ettei se kasva umpeen kohotessaan.
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
13 dl gluteenitonta semperin fin mixin hienoa jauhoseosta
90 g pehmoista voita tai margariinia
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. (37 astetta)
Murenna tuore hiiva joukkoon, sekoita hyvin ja lisää sen jälkeen psyllium.
Anna psylliumin turvota noin. 10 min.
Lisää joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola hyvin vatkaten.
Lisää puolet jauhoista hyvin sekoittaen ja pehmoinen voi.
Lisää loput jauhoista ja alusta taikina hyvin yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi, mutta pehmeäksi taikinaksi.
Leivo taikinasta jauhotetulla leivinalustalla, tai kierrittele käsissä pieniä pyöreitä pullia ja anna kohota ne kaksinkertaiseksi joko kuuman vesihöyryn päällä leivinliinalla peitettynä tai huoneen lämmössä.
Jos teet munkkirinkeleitä leivo ensin pyöreät pullat ja tee peukalo-etusormi otteella reikä keskelle ja venytä varoavsti sitä reikää suuremmaksi ettei se kasva umpeen kohotessaan.
Kohota munkkirinkilät leivinliinan alla hyvin kaksinkertaisiksi.
Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.
(Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa ja jos se nousee heti pintaan se on sen merkki että öljy on tarpeeksi kuumaa.)
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Sokeroi munkkeja sen verran minkä aiot syödä ja loput jäähdytä pakastamista varten ilman sokeria.
Munkit on kätevä sulattaa ja lämmittää esim. mikrossa ja sokeroida sitten vasta.
Vinkkejä: Tästä taikinasta voit tehdä myös munkkipossuja tai hillomunkkeja.
Olen joskus markkinoilta ostanut tälläisen munkkimuotin joka näkyy kuvassa.
Sillä on eritäin kätevä tehdä reikämunkkeja.
Kuumenna öljy 170-180 asteiseksi ja paista munkit kauniin kullan ruskeiksi.
(Vinkki: Laita öljyyn nokare taikinaa ja jos se nousee heti pintaan se on sen merkki että öljy on tarpeeksi kuumaa.)
Nosta kypsät munkit talouspaperin päälle valumaan.
Sokeroi munkkeja sen verran minkä aiot syödä ja loput jäähdytä pakastamista varten ilman sokeria.
Munkit on kätevä sulattaa ja lämmittää esim. mikrossa ja sokeroida sitten vasta.
Vinkkejä: Tästä taikinasta voit tehdä myös munkkipossuja tai hillomunkkeja.
Olen joskus markkinoilta ostanut tälläisen munkkimuotin joka näkyy kuvassa.
Sillä on eritäin kätevä tehdä reikämunkkeja.
Täällä odotellaan vappua kuin kuuta nousevaa.. Oon muutaman vuoden aina tehnyt samalla munattomalla/kaikettomalla perusohjeellani munkit -jospa tänä vuonna lisäisin hilloa keskelle :) Ja jospa tekisin aikuisille omat versiot -oon ollut laiska, että kaikki on syöneet samoja :) Nuo munkkipossutkin näyttää niin hyviltä! -ei parane miehelle näyttää kuvia! Ihanaa Vapun aikaa!
VastaaPoistaKiitos kun käväisit Anne! <3 Vappua on kiva odottaa kun tulee jotenkin selllainen kevät fiilis kun juo simaa ja syö munkkeja ym. vappuherkkuja. Hillo on niin hyvää siellä munkin sisällä ja sitten kun vielä laittaa tuota vaniljakreemiä niin nams että ovat hyviä! :) Oikein ihanaa vappua koko perheelle! <3
VastaaPoistaMulla on pari kertaa käynyt niin, että kun olen psylliumin turvottanut nesteeseen, niin ei ole enää hiiva siihen lieunnut. Olen sitten ensin laittanut hiivan ja vasta sen jälkeen psylliumin. Onko sulla ikinä käynyt näin? Munkkeja tässä alkamassa leipoon ja mietin, että miten tekis. :)
VastaaPoistaSoili ei mulle ole koskaan noin käynyt eli turvotan aina vähän aikaa psylliumia tai sit monesti lisään hiivan yhtä aikaakin enkä ole mitään eroa huomannut... ;) Lisää hiiva pieneen määrään nestettä ja lisää sitten taikina nesteeseen, jos epäilet ettei se toimi psylliumin jälkeen. :)
VastaaPoistaTein nyt taikinan tuon sun ohjeen mukaan, eli turvotin ensin psylliumin. Eihän se hiiva yhtä hyvin liukene kuin pelkkään nesteeseen, mutta liukeni kuitenkin. Mietin, että jos psylliumia laittaa "liikaa", niin silloin siitä tulee semmosta puuroa, ettei siihen mikään liukene. ;) Nyt kuitenkin taikina onnellisesti yleiskoneessa.
VastaaPoistaPsylliumia ei pidä laittaa liikaa koska se turvotessaan on kuin löysää puuroa ja siihen ei liukene ainakaan tuore hiiva, jolloin suosittelenkin kuivahiivan käyttöä. ;)
VastaaPoista