Tiesitkö, miten parsaa keitetään? Tässä ohje:
Maan päällä kasvava parsa on vihreää, valkoinen parsa on maanpinnan alla peitettynä kasvanutta.
Tuoreen parsan tunnistaa nupuista: niiden tulee olla kiinni, napakat ja kauniin väriset.
Jos nuput ovat kellastuneet, jos varressa on hometta tai jos parsan alapää on pitkälti tummunut, älä osta.
Jos parsaa joutuu säilyttämään kotona, varret asetetaan kukkakimpun tavoin tavoin veteen astiaan ja säilytetään jääkaapissa. Toinen vaihtoehto on kietoa nipun ympärille kostea pyyhe ja säilyttää kylmässä.
Vihreä parsa tarjotaan yleensä puolikypsänä, al dente, valkoinen taas keitetään kypsäksi.
Yksinkertaisimmat kastikkeet keitetylle parsalle ovat voisula tai tikka öljyä ja sitruunamehua.
Huuhtele parsat hyvin, varsinkin nupuissa voi olla hiekkaa.
Leikkaa tai katkaise kuivasta päästä tyviosa pois.
Valkoinen parsa kuoritaan säikeisyyden takia aina.
Tuoreelle vihreälle parsalle riittää kevyt kuoren rapsutus.
Kuori parsa leikkuulaudalla pitkällään, pidä kädellä kiinni ja kuori parsa esimerkiksi perunankuorimaveitsellä nupusta alaspäin.
Parsa keitetään joko kattilassa, johon parsat mahtuvat pitkälleen tai korkeassa parsakattilassa, jossa on sangallinen keittokori.
Perusohje keittovedeksi on kaksi litraa vettä, ruokalusikallinen suolaa ja 1–2 palaa sokeria.
Valkoista, paksua parsaa keitetään yleensä kymmenkunta minuuttia.
Tuoreen vihreän parsatangon voi syödä vaikka raakana.
Salaattia varten sitä kiehautetaan pari minuuttia, muuten tarjottavaksi tulevia viitisen minuuttia.
Tarkkaile kypsymistä – keittoaika riippuu parsan paksuudesta ja sen tuoreudesta!
Jos parsa tarjotaan kylmänä, katkaise kypsyminen laittamalla kiehautetut parsat minuutiksi kylmään veteen.
Grilliin parsan voi laittaa ilman keittämistä, grillausaika 6–10 minuuttia.
Wokkiruokiinkaan parsaa ei tarvitse keittää, noin viiden minuutin pyörittely pannulla riittää.
Maan päällä kasvava parsa on vihreää, valkoinen parsa on maanpinnan alla peitettynä kasvanutta.
Tuoreen parsan tunnistaa nupuista: niiden tulee olla kiinni, napakat ja kauniin väriset.
Jos nuput ovat kellastuneet, jos varressa on hometta tai jos parsan alapää on pitkälti tummunut, älä osta.
Jos parsaa joutuu säilyttämään kotona, varret asetetaan kukkakimpun tavoin tavoin veteen astiaan ja säilytetään jääkaapissa. Toinen vaihtoehto on kietoa nipun ympärille kostea pyyhe ja säilyttää kylmässä.
Vihreä parsa tarjotaan yleensä puolikypsänä, al dente, valkoinen taas keitetään kypsäksi.
Yksinkertaisimmat kastikkeet keitetylle parsalle ovat voisula tai tikka öljyä ja sitruunamehua.
Huuhtele parsat hyvin, varsinkin nupuissa voi olla hiekkaa.
Leikkaa tai katkaise kuivasta päästä tyviosa pois.
Valkoinen parsa kuoritaan säikeisyyden takia aina.
Tuoreelle vihreälle parsalle riittää kevyt kuoren rapsutus.
Kuori parsa leikkuulaudalla pitkällään, pidä kädellä kiinni ja kuori parsa esimerkiksi perunankuorimaveitsellä nupusta alaspäin.
Parsa keitetään joko kattilassa, johon parsat mahtuvat pitkälleen tai korkeassa parsakattilassa, jossa on sangallinen keittokori.
Perusohje keittovedeksi on kaksi litraa vettä, ruokalusikallinen suolaa ja 1–2 palaa sokeria.
Valkoista, paksua parsaa keitetään yleensä kymmenkunta minuuttia.
Tuoreen vihreän parsatangon voi syödä vaikka raakana.
Salaattia varten sitä kiehautetaan pari minuuttia, muuten tarjottavaksi tulevia viitisen minuuttia.
Tarkkaile kypsymistä – keittoaika riippuu parsan paksuudesta ja sen tuoreudesta!
Jos parsa tarjotaan kylmänä, katkaise kypsyminen laittamalla kiehautetut parsat minuutiksi kylmään veteen.
Grilliin parsan voi laittaa ilman keittämistä, grillausaika 6–10 minuuttia.
Wokkiruokiinkaan parsaa ei tarvitse keittää, noin viiden minuutin pyörittely pannulla riittää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti